Bruxisme

Bruxisme i ATM

El bruxisme és una disfunció de l’articulació temporomandibular (ATM). Es tracta de l’acció de grinyolar i estrènyer les dents, en moltes ocasions de manera inconscient, contraient els músculs i exercint una pressió excessiva sobre ells, així com sobre les estructures que envolten la mandíbula.

Bruxisme

Encara que el bruxisme nocturn és el més comú, i es creu que és la manera d’alliberar l’ «estrès» que podem sofrir durant tot el dia, el bruxisme diürn també.

Aquesta parafunció, provoca el desgast de l’esmalt i de les peces dentals que pot acabar fins i tot en fractura. A més, les genives també sofreixen amb aquesta patologia, podent-se inflamar i entre tots els possibles trastorns que es deriven d’aquesta patologia trobem a més:

 • Maldecaps.
 • Dolor mandibular.
 • Dolor d’oïda.
 • Major sensibilitat dental.
 • Problemes en l’Articulació Témporo-Mandibular (ATM)

L’Articulació Témporo- Mandibular (ATM) és l’encarregada d’unir la mandíbula (el maxil·lar inferior) amb el crani. D’aquesta manera permet moviments d’obertura i tancament de la boca, estant directament relacionada amb l’oclusió o l’engranatge dental.

Els trastorns ocasionats pel mal funcionament d’aquesta articulació es manifesten en forma de cruixits, espetecs o altres sorolls articulars, a més del dolor o la dificultat de moviment.

Una de les principals causes d’aquesta patologia, és el bruxisme. El bruxisme ocasiona alteracions en els músculs de la mandíbula que al contracturar-se provoca que altres músculs també funcionin malament.

Com podem posar-li solució?

La solució passa per restablir l’equilibri entre els músculs, dents i articulacions. Això s’aconsegueix mitjançant les anomenades fèrules de descàrrega o desprogramadores oclusals.

Dispositius que permeten la relaxació muscular i, amb això, altres problemes derivats del trastorn ATM.

Bruxisme

1a visita sense cost

Truca’ns a l’ 93 730 17 94, estarem encantats de rebre’t

  Motiu de la visita

  Quin dia t'agradaria venir

  Preguntes freqüents

  Existeixen 5 tipus de bruxisme. Apretament, fregament, diürn, nocturn i una combinació d’aquests dos últims (diürn i nocturn)

  Desgast de l’esmalt dental i de les pròpies dents, hipersensibilitat aguda, fractura d’alguna peça, inflamació de genives, mobilitat d’alguna dent, mal de cap, oïdes, mandíbula, insomni, etc…

  Un gran nombre d’experts assenyalen l’estrès i els trastorns de somni com a factor principal d’aquesta malaltia. Encara que també apunta a la mala alimentació, l’alineació inadequada de les dents, els trastorns respiratoris durant el somni, ansietat o males postures a l’hora de dormir.

  Les fèrules de descàrrega solen ser la solució més indicada per a controlar o disminuir la càrrega d’energia que es transmet en estrènyer o grinyolar les dents. D’aquesta manera es relaxen els músculs maxil·lofacials alleujant la tensió mandibular.